Kystbyer i Thy

17.-21. marts 2025

Pris kr. 4.995,-
Tillæg enkeltværelse: 800,-

- Inklusiv fuld forplejning.
- Indkvartering i ferielejligheder 100 meter fra havet.
- Maks 38 deltagere pr. hold

Dyk ned i charmen og historien bag de idylliske kystbyer i Thy gennem dette spændende kursus, der inviterer dig på en rejse langs den storslåede nordjyske kystlinje. Thy, der er kendt for sin uspolerede natur og autentiske kulturarv, gemmer på skjulte perler langs kysten. På dette ophold på Agger Seniorhøjskole dykker vi ned i den unikke skønhed og kulturelle arv af de charmerende kystbyer ved Vesterhavet gennem historiefortælling
samt kultur- og naturoplevelser sammen. Vi vil udforske flere af de maleriske byer fra Agger i syd til Hanstholm mod nord.

Indkvartering i lejligheder
Ugen igennem vil du komme til at bo i en ferielejlighed på Agger Tange Feriecenter. Lejligheden ligger kun et stenkast fra havet, og her vil du kunne trække dig tilbage og være dig selv, hvis der er behov for det. Alle lejligheder er indrettet med et soveværelse med dobbeltseng eller to enkeltsenge, et badeværelse og køkken/stue i ét, hvorfra der er udgang til en lille møbleret terrasse.

Medvirkende

Jens Pedersen, fyrvært, stivogter og turguide
Rasmus Smed, bestyrer Agger Bio

Værtinde
Lene Smed

Arrangør

Agger Seniorhøjskole

Program

MANDAG D. 17. MARTS

12 – 13 Ankomst og indkvartering
13.15 Frokost
14.30 Velkomst og præsentation
15.00 Vandring i og omkring Agger ved Jens Pedersen
18.00 Aftensmad
19:30 Film i Agger Bio

Off

Mandag eftermiddag byder på en guidet historisk tur i og omkring Agger by, hvor Jens Pedersen, lokal aggerbo og guide, fortæller den spændende historie om aggerboernes levevilkår og om Agger bys udvikling. Vi kommer forbi gamle, autentiske huse, heriblandt Fiskerhuset, der i dag er et museum og De Sorte Huse, som er en samling af karakteristiske sorte træhuse, hvis historie er knyttet til kystsikringen.

Off

Rasmus Smed er bestyrer af Agger Bio som er beliggende på kursusstedet. Agger Bio er en nystartet biograf i september 2024. Rasmus vil introducere aftenens film og fortælle lidt om, hvordan det er at drive biograf i en by med 350 indbyggere.

 TIRSDAG D. 18. MARTS

8.00 Morgenmad
09:30

Turdag

Museet og Nationalparkcenteret i Vorupør.
Stenbjerg og Stenbjerg Landingsplads.
Lyngby.

18.00 Aftensmad
19.30 Aftenhygge

Off

Nationalparkcenteret – Foto: Rasmus Hjortshøj

Nationalparkcenteret i Nr. Vorupør er det første af sin slags i Danmark og åbnede den 15. juni 2021. Det 700 m2 store velkomstcenter er bygget nænsomt ind i den eksisterende klit og ligger således midt mellem byen og den vilde natur. Nationalparkcenteret er en portal til naturen og de mange oplevelser i Nationalpark Thy. I besøgsstedets udstilling kan du hente viden om landskabsdannelsen og den helt særegne natur i Nationalpark Thy. Om dyre- og planteliv på de forskellige typer klithede. Om sandflugt og historisk udvikling og meget mere.

Off

Stenbjerg Landingsplads – Foto: Christina Pedersen

Selve Stenbjerg by ligger i ly for vestenstormen lidt inde i landet. I gamle dage blev der bygget nogle få fiskehuse rundt om
redningsstationen ved Vesterhavet; deraf navnet Stenbjerg Landingsplads. Landingspladsen har været udgangspunkt gennem århundreder. Erhvervsfiskeriet ophørte i 1972, men fiskernes maleriske redskabshuse er bevaret. Et af dem rummer Nationalpark Thys første Informationshus.

Off

Lyngby Kyststrækning – Foto: Susanne Worm

Lyngby ligger så langt ude i klitterne, at man næsten tror, at man er nået til verdens ende. Fortsætter man gennem byen videre mod vest, kommer man ad en snoet vej til kystskrænten og stranden. Lyngby opstod i 1864, da seks familier fra Agger-området besluttede, at de ville flytte et andet sted hen. De vandrede mod nord, hvor de fandt et sted at bosætte sig på en lyngslette i Hvidbjerg Klit. Den primære beskæftigelse var fiskeri.

 ONSDAG D. 19. MARTS

8.00 Morgenmad
10.00 Foredrag om landskabets ændring, kysten og de forsvundne byer ved
Agger
12.00 Frokost
14.00 Vi besøger Agger Tange og Den Lange Mole
18.00 Aftensmad
19.30 Aftenhygge

Off

Den lange mole:

mellem 1900 -1908 byggede man 29 høfder nord og syd for Agger for at sikre kysten. Den lange mole er den længste og kraftigste og går 800 m ud i havet

Off

Agger Tange ligger på mange fugles trækrute langs den jyske vestkyst, og tangens åbne landskab er et eldorado for mange fugle. Her raster titusinder af svømme- og vadefugle om foråret og efteråret på deres vej til ynglepladser og vinterkvarterer. Også mange strandfugle yngler på tangen, hvorfor store områder er lukket for færdsel i yngleperioden fra 1.april til 15. juli. Svanholmhus rummer en permanent fotoudstilling om områdets helt særlige fugleliv.

d.  

8.00 Morgenmad
10.00 Turdag
På besøg i Hanstholm og Klitmøller
Fortællingen om Cold Hawaii
18.00 Afskedsmiddag
19.30 Musikalsk aftenarrangement med West Road

Off

Madpakkehuset Hanstholm Det gamle Bådshus ved Hanstholm Fyr danner rammen om Nationalpark Thys helt nye udstillings- og madpakkehus – som en Trædesten til Naturen. I Bådshuset kan både små og store gæster gå på opdagelse og lege sig til ny viden om Hanstholm Vildtreservat, krondyr, tranedans, bryozokalk, sjældne planter og Danmarks sidste beredne (og bevæbnede) sherif!

Off

Klitmøller - Foto: VisitNordvestkysten

Klitmøller er omkredset af Nationalpark Thy og stor natur. Byen er et gammelt fiskeleje. Før fiskerkutterne i 1967 blev flyttet til den nye havn i Hanstholm, var Klitmøller et driftigt fiskeleje, og hele miljøet fra dengang er stadig bevaret. Der drives fortsat lidt
fiskeri fra Klitmøller. I dag er det surferne, der i høj grad bruger stranden og Landingspladsen. Gode vind- og strømforhold har givet området navnet »Cold Hawaii«, og byen får besøg af surfere fra mange lande.

Off

West Road er navnet på et lokal band fra Helligsø i Thy, der består af Lene og Torben. De underholder torsdag aften med
autentisk musik, fortolkninger og fortællinger – blandet med fællessang og med momenter af intimkoncert, hvor man mærker intensiteten, glæden og nærheden, som musikken skaber.

FREDAG D. 21. MARTS 

8.00 Morgenmad
09.30 Besøg på Lodbjerg Fyr, guidet tur med Jens Pedersen
12.00 Frokost og tak for denne gang.

Off

Engang var fyret livsnødvendigt for Vesterhavets søfolk. I dag er Lodbjerg fyr et af de mest besøgte steder i Nationalpark Thy, omgivet af enestående natur. I den gamle fyrmesterbolig ved Lodbjerg Fyr er der nu indrettet en hyggelig café, Jens dykker ned i
fyrets liv og tider og afslører de hemmeligheder, det bærer fra sin plads ved kysten.