Nationalpark Thy 2025

07. - 11 april, 2025

Standardpris: 4.995,-

Tillæg enkeltværelse: 800,-

Nationalpark Thy er Danmarks første nationalpark og har SÅ meget at byde på! Denne kursusuge vil blandt andet byde på spændende foredrag med nationalparkleder Else Østergaard Andersen, naturoplevelser i særklasse, museumsbesøg, udflugtsture til forskellige seværdigheder i Sydthy, røverhistorier fra de lokale, fællessang og meget andet. Alt imens du bor i første klitrække til Vesterhavet i turistbyen Agger i egen ferielejlighed.
Alt imens du bor i første klitrække til Vesterhavet i kystbyen Agger i din egen ferielejlighed.

5 dages højskoleophold fyldt med indsigt, fællesskab, oplevelser, foredrag og sang.

Vi glæder os til at se dig!

Medvirkende

Jens Pedersen, fyrvært og turguide
Else Østergaard Andersen, Nationalparkleder
Jimmy Munk Larsen, historiker og museumsformidler
Lone Lærke Krog, Journalist og formidlingspartner i Nationalpark Thy
Karsten Hansen, Lodsejer fra Faddersbøl
West Road, lokalt band fra Helligsø

Arrangør

Program

MANDAG D. 7. APRIL

12 – 13  Ankomst og indkvartering
13.15 Frokost
14.00 Velkomst og præsentation
14.30 Vandring i og omkring Agger ved Jens Pedersen
18.00 Aftensmad
19:30 Film i Agger Bio

Off

Mandag eftermiddag byder på en guidet historisk tur i og omkring Agger by, hvor Jens Pedersen, lokal aggerbo og guide, fortæller den spændende historie om aggerboernes levevilkår og om Agger bys udvikling. Vi kommer forbi gamle, autentiske huse, heriblandt Fiskerhuset, der i dag er et museum og De Sorte Huse, som er en samling af karakteristiske sorte træhuse, hvis historie er knyttet til kystsikringen.

Off

Rasmus Smed er bestyrer af Agger Bio som er beliggende på kursusstedet. Agger Bio er en nystartet biograf i september 2024.

TIRSDAG D. 8. APRIL

8.00 Morgenmad
10.00 Afgang med bussen til Stenbjerg Landingsplads
Besøg på Vorupør Museum
Frokost
14.00 Besøg på Vorupør gl. kirkegård, vandring og fortælling v. historiker Jimmi Munk Larsen
15.30 Nationalparkcenteret i Vorupør, Oplæg v. Leder af Nationalpark Thy, Else Østergaard Andersen.
19.00 Aftensmad
20.00 Aftenhygge

Off

Selve Stenbjerg by ligger i ly for vestenstormen lidt inde i landet. I gamle dage blev der bygget nogle få fiskehuse rundt om redningsstationen ved Vesterhavet; deraf navnet Stenbjerg Landingsplads.

Landingspladsen har været udgangspunkt gennem århundreder. Erhvervsfiskeriet ophørte i 1972, men fiskernes maleriske redskabshuse er bevaret. Et af dem rummer Nationalpark Thys første Informationshus.

Off

Nationalparkcenteret – Foto: Rasmus Hjortshøj Nationalparkcenteret i Nr. Vorupør er det første af sin slags i Danmark og åbnede den 15. juni 2021. Det 700 m2 store velkomstcenter er bygget nænsomt ind i den eksisterende klit og ligger således midt mellem byen og den vilde natur. Nationalparkcenteret er en portal til naturen og de mange oplevelser i Nationalpark Thy. I besøgsstedets udstilling kan du hente viden om landskabsdannelsen og den helt særegne natur i Nationalpark Thy. Om dyre- og planteliv på de forskellige typer klithede. Om sandflugt og historisk udvikling og meget mere.

Off

Else Østergaard Andersen, Nationalparkleder i Nationalpark Thy som er er Danmarks ældste nationalpark, men samtidig i den yngre ende, når det gælder nationalparker i Verden. Nationalpark Thys leder, Else Østergaard Andersen, vil give en introduktion til, hvorfor der i 2008 blev etableret en nationalpark i Thy, hvad naturindholdet er, samt hvad nationalparkfonden bag arbejder for og med. .under mottoet ”For naturen – gennem mennesker”.

Off

Øst for Kystvejen ved Nørre Vorupør ligger en ganske særlig kirkegård, hvor de tilgroede grave fortæller historier om en helt anden tid. Ulykker på havet, Indre Mission, drukkenskab, familietragedier og rejser til den nye verden. Historiker Jimmy Munk Larsen, der har skrevet både speciale og en bog om netop denne kirkegårds skæbner, vil tage os med ind i en stemningsfyldt livslomme, hvor gravstenene bærer stærke vidnesbyrd om det barske liv ved havet. En special og anderledes kirkegårdvandring

jimmy

ONSDAG D. 9. APRIL

8.00 Morgenmad
10.00 Agger på egen hånd
12.00 Frokost
14.00 Vi besøger ”Indgangen” til Nationalpark, Svanholmhus, på Agger Tange, guidet af formidlingspartner i Nationalpark Thy, Lone Lærke Krogh.
Her vil du blive inspireret af naturen og præsenteret for forskellige planter – blandt andet strandasters og salturt. Gåtur på Den Lange Mole
18.00 Aftensmad
19.30 Aftenhygge

Off

Agger Tange ligger på mange fugles træk rute langs den jyske vestkyst, og tangens åbne landskab er et eldorado for mange fugle. Her raster titusinder af svømme- og vadefugle om foråret og efteråret på deres vej til ynglepladser, hvorfor store områder er lukket for færdsel i yngleperioden fra 1. april til 15. juli. Svanholmhus rummer en permanent fotoudstilling om områdets helt særlige fugleliv og til Nationalpark Thy. Foto: Nationalpark Thy

Off

Den lange mole: mellem 1900 -1908 byggede man 29 høfder nord og syd for Agger for at sikre kysten. Den lange mole er den længste og kraftigste og går 800 m ud i havet

TORSDAG D. 10. APRIL

8.00 Morgenmad
10.00 Afgang med bussen
10.30 Besøg hos lodsejer Karsten Hansen
12.00 Frokost
13.00 2 timers vandretur i det særlige klitlandskab i Lodbjerg plantage. En tur i den helt særlige flora og til det geologiske fænomen – glimmerler
15.00 Rundvisning og fortælling om Lodbjerg Fyr
18.00 Afskedsmiddag
19.30 Musikalsk aftenarrangement med West Road

Off

Lodsejer Karsten Hansen, tidligere landmand fra Faddersbøl, har modtaget 15. juni Fondens naturpris, da han gennem langvarige og omfattende aktiviteter har gjort en helt særlig og ekstra indsats for dansk natur og biodiversitet på egne arealer i samarbejde med Nationalpark Thy.

Off

Engang var fyret livsnødvendigt for Vesterhavets søfolk. I dag er Lodbjerg fyr et af de mest besøgte steder i Nationalpark Thy, den sydligste trædesten, omgivet af enestående natur. I den gamle fyrmesterbolig ved Lodbjerg Fyr er der nu indrettet en hyggelig café, Jens dykker ned i fyrets liv og tider og afslører de hemmeligheder, det bærer fra sin plads ved kysten.

Off

Lodbjerg Fyr findes i Nationalpark Thy midt ude i et stort hede- og plantageområde. Fyret drives af frivillige og gæstes hvert år af ca. 70.000 turister. Lodsejer Karsten Hansen, tidligere landmand fra Faddersbøl, har modtaget 15. juni Fondens naturpris, da han gennem langvarige og omfattende aktiviteter har gjort en helt særlig og ekstra indsats for dansk natur og biodiversitet på egne arealer i samarbejde med Nationalpark Thy. Naturoplevelser i særklasse – det er hvad du kan forvente af den guidede gåtur i Lodbjerg Plantage sammen med formidlingspartner, Lone Lærke Krog. På gåturen bliver vi ledt til et geologisk fænomen – glimmerler – og videre gennem det helt særlige klitlandskab nord for Lodbjerg Fyr – med en helt særlig flora og fauna.

Off

Lone Lærke Krog er journalist og thybo. Hun er formidlingspartner i Nationalpark Thy, hvor hun fortæller om naturen og kulturhistorien - herunder kystfiskeriet og levevilkår i klitheden i gamle dage. Lone Lærke er ofte guide på vandreture og deler gerne ud af sin viden om sankning af spiselige planter, svampe og bær.

Off

West Road er navnet på et lokal band fra Helligsø i Thy, der består af Lene og Torben. De underholder torsdag aften med autentisk musik, fortolkninger og fortællinger – blandet med fællessang og med momenter af intimkoncert, hvor man mærker intensiteten, glæden og nærheden, som musikken skaber.

FREDAG D. 11. APRIL

8.00 Morgenmad
09.15 Tjek ud/nøgleaflevering
9.30 Guidet gåtur på Agger Tange med Jens Pedersen
12.00 Frokost og tak for denne gang.

Off

Agger Tange I den allersydligste del af Nationalpark Thy ligger Agger Tange som en finger ud mellem hav og fjord. Her hvor havet har kastet sig grådigt i land i tusindvis af år, kan du opleve både natur og kultur, som bærer præg af landets kamp mod vandet. Gåturen er på ca. 4 km.