Smag på Thy i August 2025

25. - 29 august, 2025

Standardpris: 5.995,-

Tillæg enkeltværelse: 800,-

Glæd dig til at Smage på Thy på en måde, der stimulerer alle dine sanser. Gennem spændende oplæg, sanselige vandringer og inspirerende fortællinger dykker vi ned i Thy's rige historie, natur og kultur. Vi skal på tur i naturens eget spisekammer og smage på naturlige delikatesser, der vil være at finde i årstiden, samt møde de mange ildsjæle der brænder for deres livsværk.
Men det handler ikke kun om at smage på, men også om at få smag for Thy. Vi skaber rammerne for et oplevelsesrigt højskoleophold i et varmt og inkluderende miljø. Oplev dette sanselige eventyr og lad dig fortrylle af Thy på en måde, du sent vil glemme.
Alt imens du bor i første klitrække til Vesterhavet i kystbyen Agger i din egen ferielejlighed.

5 dages højskoleophold fyldt med indsigt, fællesskab, oplevelser, foredrag og sang.

Vi glæder os til at se dig!

Medvirkende

Jens Pedersen, turguide, frivillig i Nationalpark Thy
Nicolas Min Jørgensen, ejer af og kok på Michelin restauranten Tri
Kristian Pilgaard, ejer af økologisk fritidslandbrug
Gitte Fauersbækk, ejer og direktør af firmaet Grøn Thy
Guide Vorupør Museum
Thy Økobær
Thy Whisky
Martin Bertelsen, Brygmester Aagaards Ølleri
 

Kursusvært
Lene Smed

Arrangør

Agger Seniorhøjskole

Program

MANDAG D. 25. AUGUST

12 – 13    Ankomst og indkvartering
13.15 Frokost
14.00 Velkomst
14.30 Agger vandring ved Jens Pedersen
18.00 Aftensmad
19.30 Fortælling om Restaurant Tri ved Nicolas Min Jørgensen

Off

Mandag eftermiddag byder på en guidet historisk tur gennem Agger by, hvor Jens fortæller den spændende historie om aggerboernes levevilkår og om Agger bys udvikling. Vi kommer forbi gamle autentiske huse, heriblandt Fiskerhuset, der i dag er et museum, og De Sorte Huse. Turen er på 6 km. 

Off

Nicolas Min Jørgensen fortæller om Restaurant Tri, der fik en Michelinstjerne i 2023. 
 ”Med Vesterhavet, Limfjorden og markerne som vores naboer, har vi på TRI helt unikke muligheder for at følge og præsentere sæsonen på tallerkenen året rundt.” 

 

TIRSDAG  D.26. AUGUST

7.00 Mulighed for svømmetur i poolen eller i havet
8.00 Morgenmad
09.30 TUR-DAG - Afgang med bussen
10.00 Besøg på Vester Krogsgård, et økologisk fritidslandbrug ved Nørhå.
Rundvisning ved Kristian Pilgaard
12.00 Frokost
13.30 Grøn Thy, et bæredygtigt grøntsagsgartneri. 
Rundvisning ved Gitte Faursbækk
18.00 Aftensmad

Off

Vester Krogsgård: ”Vi er en familie på fem, som i 2010 købte gården som tredje generation og straks begyndte omlægning til økologi. Gården ligger på grænsen af nationalpark Thy og drives udelukkende som et fritidslandbrug for vores fornøjelses skyld. Vi forsøger hele tiden at optimere forholdene for vores dyr samtidig med, at dyrene hjælper os - fx ved at kyllingerne luger juletræerne
 for ukrudt og gøder dem på naturlig vis, og samtidig får masser af frisk luft,
 insekter og græs. Vores køer afgræsser engen, og har 11 hektar at boltre sig på,
 samtidig med at de bedriver naturpleje på hele arealet.” 
 

Off

Du får brug for alle sanser, når du sammen med Gitte Fauersbækk, Grøn Thy, kommer på tur ud i grøntsagsmarkerne. Der dyrkes omkring 80 forskellige grøntsager.
Der er fokus på nænsom dyrkning og forædling af bæredygtige, usprøjtede grøntsager, bær og frugter af højeste kvalitet. ”Respekt er et nøgleord i GrønThy. Respekt for den jord vi dyrker, respekt for de råvarer vi avler, respekt for hinanden og respekt for tiden.”
 

ONSDAG  D.27. AUGUST

07.00 Mulighed for svømmetur i poolen eller i havet
08.00 Morgenmad
10.00 Sanketur i Agger – Vi samler råvarer i naturen og klitlandskabet omkring os
12.00 Frokost 
15.00 Agger på egen hånd
18.00 Aftensmad
19.30 Ølsmagning ved Aagaards Ølleri ved Brygmester Martin Bertelsen.

Off

Vi tager på sanketur i Agger, samler og tilbereder de unikke råvarer fra naturen omkring os.
Havtorn ved Agger Tange.
 

Off

Aagaards Ølleri bygger med stolthed videre på fundamentet skabt af brygmester Niels Kolding, der skabte det lille og vellidte nanobryggeri ”Ølleriet Haandgjow”. Vi prøver respektfuldt og ærekært at udfylde Niels’ sko. Vi kalder vores gårdbryggeri for:
Aagaards Ølleri – Haandgjow i Thy” i respekt og videreførelsens tegn.
 

TORSDAG - 28. AUGUST

07.00 Mulighed for svømmetur i poolen eller i havet
08.00 Morgenmad
09.30 TUR-DAG Afgang med bussen
10.00 Besøg på Stenbjerg Landingsplads 
10.30 Udstillingen på Vorupør Museum, ” Smagen af Thy” Nationalparkcenteret
12.00 Frokost 
13.00 Besøg hos Thy Økobær
14.30 Besøg hos Thy Whisky, rundvisning og mulighed for whiskysmagning.
18.00 Aftensmad
19.30 Afskedskoncert og fællessang med det lokale band, WestRoad.

Off

På Vorupør Museum kan du gå på opdagelse i udstillingen ”Smagen af Thy”, der handler om Thys vilde spiselige planter. Du kan høre om, hvad planterne har betydet i hjemmene før i tiden, og hvad planterne betyder for Thy i dag. Hvad smager Thy egentlig af?

Stenbjerg 
Landingsplads
Foto:

Christina Pedersen
 

Off

Thy Økobær er en økologisk familiedrevet virksomhed.
Vi vil få en spændende rundvisning på marken og i fabrikken og afslutter med
smagsprøver på diverse producerede varer.

Off

Thy Whisky
Et af verdens eneste single estate whiskydestillerier. 100% økologisk og familieejet. Skabt ud fra en drøm om at lave verdens bedste whisky fra markerne omkring os.
Thy Whisky er dansk økologisk whisky, lavet på slægtsgården Gyrup i Thy. Vi bruger udelukkende korn fra vores marker til at skabe vores whisky og spiritus - maltet, mæsket og destilleret på gården.”
 

Off

West Road er navnet på et lokal band fra Helligsø i Thy, der består af Lene og Torben. De underholder torsdag aften med autentisk musik, fortolkninger og fortællinger – blandet med fællessang og med momenter af intimkoncert, hvor man mærker intensiteten, glæden og nærheden, som musikken skaber.

FREDAG - 29. AUGUST

07.00 Mulighed for svømmetur i poolen eller i havet
08.00 Morgenmad
09.15 Tjek ud/Nøgleaflevering
09.30 Tur til Lodbjerg fyr med guide Jens Pedersen
12.00 Frokost og tak for denne gang 

Off

Engang var fyret livsnødvendigt for Vesterhavets søfolk. I dag er Lodbjerg fyr et af de mest besøgte steder i Nationalpark Thy, omgivet af enestående natur. I den gamle fyrmesterbolig ved Lodbjerg Fyr er der nu indrettet en hyggelig kaffestue som er ”Verdensberømt” for sin kringle.
 Jens dykker ned i fyrets liv og afslører de hemmeligheder, det bærer fra sin plads ved kysten.