Kunst og kultur i Thy

06. - 10 oktober, 2025

Standardpris: 4.995,-

Tillæg enkeltværelse: 800,-

Dyk ned i en verden af kunstnerisk udfoldelse og kulturel opdagelse og fordybelse på dette højskoleophold. Lad dig inspirere og udfordre gennem en spændende uge, hvor vi udforsker de skønne riger af kunst og kultur i Thy. Vi besøger blandt andet SMK i Doverodde, Kirsten Kjærs Museum og Thy Lejren. Vi får også besøg af filmskaber Christian Andersen, som fortæller om sin film, "Synkefri" - filmen skal vi selvfølgelig se i Agger Bio.

Vi ser nærmere på de lokale aktører og lader vores kursister opleve autentisitet og de ildsjæle som brænder for det de inspireres af.
I et fint samspil med naturen i og omkring Agger får man uundgåeligt også en bid af Nationalpark Thy med hjem fra opholdet.
Alt imens du bor i første klitrække til Vesterhavet i kystbyen Agger i din egen ferielejlighed.
5 dages højskoleophold fyldt med indsigt, fællesskab, oplevelser, foredrag og sang.

Vi glæder os til at se dig!

Medvirkende

Medvirkende
Jens Pedersen, turguide og frivillig i Nationalpark Thy
Yvonne Halskov, frivillig i Niels Halds Fabelverden
Charlotte, beboer og rundviser i Thy Lejren
Jytte Nielsen, Museum Thy
Christian Andersen, Filmskaber af filmen Synkefri
Knud Erik Nielsen, Fortæller i Doverodde

Kursusvært
Lene Smed

Arrangør

Agger Seniorhøjskole

Program

MANDAG D. 6. oktober

12 – 13    Ankomst og indkvartering
13.15 Frokost
14.00 Velkomst og præsentation
14.30 Vandring i og omkring Agger ved Jens Pedersen.
Fortælling om Agger skulpturpark
18.00 Aftensmad
19.30 Dokumentarfilm om Heavy Agger i Agger Bio

alt

TIRSDAG D. 7. oktober

07.00    Mulighed for morgenmotion/svømning
08.00 Morgenmad og morgensang
09.15 Busafgang på Tur-dag
Besøg i Niels Halds Fabelverden guidet af Yvonne Halskov
Guidet rundvisning på Kirsten Kjærs museum.
Rundvisning i Thy Lejren ved Frøstrup.
14.00 Historiske fortællinger fra fiskerlejet, Vorupør og vandring på Vorupør gl. kirkegård
18.30 Aftensmad
20.00 Aftenhygge

alt

Sjove og mærkværdige væsner pibler ud på alt fra lærreder, dørkarme og stoleben”. I Niels Halds Hus er der ingen grænser for hvor penslen har været. Overalt findes fantasifulde malerier og små skulpturer af keramik og glas – udendørs såvel som indendørs.

Niels Hald boede de sidste 10 år af sit liv i Frøstrup og døde i 2021. Både huset, haven, værkstedet og al hans kunst er bevaret. Huset står autentisk, drives af frivillige - og er åben for besøgende.

alt

Thy Lejren er et kollektivt samfund med ca. 100 indbyggere. Kollektivet blev grundlagt i 1970 efter foreningen Det Ny Samfund købte jorden med det formål at afholde en sommerlejr inspireret af Isle Of Wight-festivalen i England og Woodstock i USA.

Ons D. 8. oktober

07.00    Ankomst og indkvartering
08.00 Morgenmad og morgensang
09:30 Filmen ”Synkefri” af Christian Andersen i Agger Bio
12.00 Frokost
14.00 Besøg på Agger Darling, restaurant og spillested
18.00 Aftensmad
19:30 Foredrag ved filmskaber bag filmen ”Synkefri” Christian Andersen

alt

alt

Den danske film ”Synkefri” et drama baseret på virkelige begivenheder, der fandt sted i Hirtshals i 1981, hvor i alt ni mænd fra en fiskekutter og redningsbåden RF2, mistede livet i et voldsomt dobbelt skibsforlis.

Da myndighederne placerer ansvaret for ulykken hos styrmanden på båden, sætter hans 17-årige søn Henrik, sig for at efterforske ulykkens egentlige årsag for at rense sin fars navn. I sin jagt på sandheden skal Henrik kæmpe mod byens fiskere, som frygter, at ulykken vil koste arbejdspladser, og mod myndighederne, der for alt i verden vil undgå en offentlig skandale. Alt imens truer sorgen med at splitte Henriks familie. Christian Andersen er skaberen bag ”Synkefri”.

Filmen der fortæller hvordan en så voldsom ulykke kan lamme et helt lokalsamfund. En af de omkomne fiskere var gift med Christian Andersens mor og far til hans 3 storebrødre.

alt Agger Darling ejes af Mikael Andersen. Mikael er en landkrabbe fra Hurup (10 km væk) og flyttede for nogle år siden tilbage til Thy og til Agger - og har været en af igangsætterne til Aggers rivende udvikling. Agger Darling er både en restaurant og et spillested for kendte kunstnere.

TORSDAG D. 9. oktober

07.00    Mulighed for morgenmotion/svømning
08.00 Morgenmad og morgensang
10.00

Besøg i Kunsthal THY
 2 km. Gåtur til Doverodde
Besøg på SMK Thy – Statens Museum for Kunst – i Doverodde.
Frokost 
Byvandring i Doverodde med Knud Erik Nielsen

18.00 Aftensmad
19:30 Koncert med West Road

Camilla steinum
Westfälischer Kunstverein, Münster, 2020

Udstillingen er den norske billedkunstner Camilla Steinums første soloudstilling i Danmark.
Camilla Steinum er født 1986 i Oslo og afsluttede sin masteruddannelse fra Kunstakademiet i Oslo i 2012 og et forløb på The Mountain School of Arts, LA i 2015. Hun bor og arbejder i Berlin.

Steinum arbejder hovedsageligt med tekstilkunst og skulptur. Hun fremstiller og manipulerer sine materialer for at fremhæve deres iboende kontraster (beskidt/ren, organisk/kunstig, blød/ hård). Disse kontraster repræsenterer for Camilla Steinum menneskelige egenskaber, vores måder at interagere med hinanden og sociale konventioner.

Forskellige versioner af tremmestrukturerne ovenfor har Steinum brugt i fere sammenhænge, og værket kommer også til at spille en rolle som rumdelere i Kunsthal, men denne gang frigjort for neden, så de kan bevæge sig som vindharper i det gennemtræk, man kan skabe i kunsthallen. De indfarvede træbølgeskulpturer og andre af Steinums træskulpturer kommer også til at være en del af udstilingen

alt

SMK Thy er Danmarks nationalgalleri i nye rammer, beliggende i naturskønne omgivelser ved Limfjorden i Doverodde gl. Købmandsgård. Her er der plads og rum til fordybelse og kunstoplevelser af højeste kvalitet. Museet åbner i sensommeren 2025 efter en gennemgribende renovering af de gamle autentiske bygninger.

alt

alt

Knud Erik Nielsen, født og opvokset i Doverodde, lige midt i Købmandsgården, født i 1953 og boede der indtil 1973. Tyve år med barndom og ungdom i Doverodde/Boddum og Hurup.

Søn af købmandsparret som overtog kolonialforretningen i 1952.  Knud Erik Nielsen er aktiv i Doverodde Købmandsgårds Venner og en del af udviklingen fra Doverodde Købmandsgård, Limfjordscentret og nu til SMK Thy.

Han må betragtes som en del af Doveroddes historie da hans familie har boet i Doverodde gennem fem generation, hvoraf såvel hans mor som mormor er født og opvokset og været bosiddende i Doverodde hele deres liv.

Nu en del af Doverodde som historiefortæller og rundviser hos såvel Doverodde Købmandsgård som SMK Thy. 
Billedet til højre er malet af Kunstner, Ellen Raadal, og på billedet ses Knus Eriks oldefar på vej gennem byen.
 

alt

West Road er navnet på et lokal band fra Helligsø i Thy, der består af Lene og Torben. De underholder torsdag aften med autentisk musik, fortolkninger og fortællinger – blandet med fællessang og med momenter af intimkoncert, hvor man mærker intensiteten, glæden og nærheden, som musikken skaber.

07.00    Mulighed for morgenmotion/svømning
08.00 Morgenmad og morgensang
09.15 Nøgleaflevering
09.30 Besøg på Lodbjerg Fyr
Guidet tur med Jens Pedersen
12.00 Frokost og afslutning og tak for denne gang.

alt

Engang var fyret livsnødvendigt for Vesterhavets søfolk. I dag er Lodbjerg fyr et af de mest besøgte steder i Nationalpark Thy, omgivet af enestående natur. I den gamle fyrmesterbolig ved Lodbjerg Fyr er der nu indrettet en hyggelig café, Jens dykker ned i fyrets liv og tider og afslører de hemmeligheder, det bærer fra sin plads ved kysten.

*Ret til ændringer i programmet forbeholdes.

Off