Fugleliv i Thy

8. – 12. september 2025

Pris kr. 4.995,-

Tillæg enkeltværelse: 800,-

Vær med til at udforske og nyde Aggers fascinerende fugleliv i en uge i september! Du kan se frem til en interessant uge med fokus på det rige fugleliv i og omkring Agger. Ved Agger Tange, hvor kurset afholdes, trives et mangfoldigt natur- og fugleliv. Her kan man opleve en stor koloni af hættemåger samt mindre bestande af stormmåger og havterner. Blandt de andre fuglearter, der kan observeres, tæller gråand, krikand, pibeand og om efteråret især taffeland og hvinand. Området er et vigtigt raste- og fourageringssted for flokke af blishøns, knopsvaner, sangsvaner og pibesvaner. Gennem inspirerende fortællinger og oplæg, samt smukke ture ud i naturen skal vi opleve en verden af fjerklædte skabninger. Kurset henvender sig både til den garvede og næsten professionelle fuglekigger, men også til nybegyndere, der har lyst til at lære lidt mere. Dette er en unik mulighed for at fordybe sig i naturens vidunderlige verden og dele oplevelser med tålmodige ligesindede. Husk kikkert og fornuftig påklædning.

Indkvartering i lejligheder

Ugen igennem vil du komme til at bo i en ferielejlighed på Agger Tange Feriecenter. Lejligheden ligger kun et stenkast fra havet, og her vil du kunne trække dig tilbage og være dig selv, hvis der er behov for det. Alle lejligheder er indrettet med et soveværelse med dobbeltseng eller 2 enkeltsenge, et badeværelse og køkken/stue i ét, hvorfra der er udgang til en lille møbleret terrasse.

Medvirkende

Jens Pedersen, turguide og frivillig i Nationalpark Thy
Carsten Krog Pedersen, Formand for Ornitologisk forening Thisted

Kursusvært
Karen Bovbjerg Mortensen
Kursusvært
Lene Smed

Arrangør

Agger Seniorhøjskole

Program

Mandag d. 8. september

12 – 13   Ankomst og indkvartering
13.15 Frokost
14.00 Velkomst og præsentation
14.30 Vandring i og omkring Agger ved Jens Pedersen.
18.00 Aftensmad
19.30 Dokumentarfilm om Heavy Agger i Agger Bio

Off

Mandag eftermiddag byder på en guidet historisk tur i og omkring Agger by, hvor Jens Pedersen, lokal aggerbo og guide, fortæller den spændende historie om aggerboernes levevilkår og om Agger bys udvikling. Vi kommer forbi gamle, autentiske huse, heriblandt Fiskerhuset, der i dag er et museum og De Sorte Huse, som er en samling af karakteristiske sorte træhuse, hvis historie er knyttet til kystsikringen. Undervejs nydes den forskelligartede natur med et rigt fugleliv hvor end man går. Turen er på ca. 4 km.

On

Jens Pedersen, formidler og frivillig i Nationalpark Thy.

On

Rasmus Smed er bestyrer af Agger Bio som er beliggende på samme adresse som kursusstedet. Agger Bio er en nyopstartet biograf fra september 2024.

Tirsdag d. 9. september

7.00 Mulighed for en morgendukkert eller gåtur.
8.00 Morgenmad
8.45 Morgensang og gennemgang af dagens program.
10.00 Foredrag ved Carsten Krog Pedersen i Agger Bio.
12.00 Frokost
13.00 Ekskursion på Agger Tange til Svanholmhus, guidet af Carsten Pedersen
18.00 Aftensmad
19.30 Sangaften med ”fugle-tema”

Off

Carsten fortæller os om hvilke fugle vi kan forvente at se på Agger Tange, giver gode råd til fotografering af fuglene – krydret med en fortælling om, hvad fuglelivet har betydet for ham.

On

Carsten Krog Pedersen,

Formand for Ornitologisk Forening i Thisted.

On

Svanholmhus rummer en permanent fotoudstilling om områdets helt særlige fugleliv. Agger Tange ligger på mange fugles trækrute langs den jyske vestkyst, og tangens åbne landskab er et eldorado for mange fugle. Her raster titusinder af svømme- og vadefugle om foråret og efteråret på deres vej til ynglepladser og vinterkvarterer. Også mange strandfugle yngler på tangen, hvorfor store områder er lukket for færdsel i yngleperioden fra 1. april til 15. juli.
Foto: Nationalpark Thy

Onsdag d. 10. september

7.00 Mulighed for en morgendukkert
8.00 Morgenmad
8.45 Morgensang og gennemgang af dagens program
10.30

Afgang på heldagstur med bus
På turen op langs Vestkysten besøger vi flere af kystbyerne i Thy.
Heriblandt Stenbjerg og Vorupør.

12.30

Frokost i Vorupør
Udsigtspunkt v. Hanstholm Fyr
Aftensmad
Udflugt til Vejlerne, Nordeuropas største fuglereservat.
Ornitolog Carsten Krog Pedersen slutter sig til os.
Vi går en tur på 1 time i rørskoven og slutter dagen af med at se tranerne slå sig til ro.

Off

Stenbjerg Landingsplads – Foto: Christina Pedersen

Selve Stenbjerg by ligger i ly for vestenstormen lidt inde i landet. I gamle dage blev der bygget nogle få fiskehuse rundt om redningsstationen ved Vesterhavet; deraf navnet Stenbjerg Landingsplads.
Landingspladsen har været udgangspunkt gennem århundreder. Erhvervsfiskeriet ophørte i 1972, men fiskernes maleriske redskabshuse er bevaret. Et af dem rummer Nationalpark Thys første Informationshus.

Off

Nationalparkcenteret – Foto: Rasmus Hjortshøj

Nationalparkcenteret i Nr. Vorupør er det første af sin slags i Danmark og åbnede den 15. juni 2021. Det 700 m2 store velkomstcenter er bygget nænsomt ind i den eksisterende klit og ligger således midt mellem byen og den vilde natur. Nationalparkcenteret er en portal til naturen og de mange oplevelser i Nationalpark Thy. I besøgsstedets udstilling kan du hente viden om landskabsdannelsen og den helt særegne natur i Nationalpark Thy. Om dyre- og planteliv på de forskellige typer klithede. Om sandflugt og historisk udvikling og meget mere.

Off

Vejlerne i september vrimler med liv. Det er ænder på træk, som raster i Vejlerne. Vadefugle i tusindtal og naturligvis Rastende Traner. Herudover er der et væld af andre arter og den lille smukke Skægmejse lader sig ofte se ved Broerne i Han Vejle.
Du kan se frem til en hyggelig og rolig tur, hvor vi tager os god tid. Både på de spændende broer i Han men også på gåturen ud til det store fugletårn ved Krap, hvorfra der ofte er godt udsyn til overnattende traner og gæs.
Alt efter vejret kan gummistøvler være en god idé og naturligvis gerne kikkert og telescoop.” Carsten Krogh Pedersen

Torsdag d. 11. september

7.00 Morgendukkert eller mulighed for gåtur for de morgenfriske
8.00 Morgenmad
8.45 Morgensang og gennemgang af dagens program
10.00 Guidet gåtur langs havet og på diget mod nord, med udsigt til engen og Flade Sø, som rummer et rigt fugleliv.
13.00 Frokost
Fri eftermiddag - Fuglekig på egen hånd
18.00 Aftensmad
19.30 Koncert og fællessang med West Road

Off

Vi starter dagen tidlig med en gåtur i naturen med kikkerten.
Vi vil nyde fuglelivet og fugletrækkene som om morgenen kommer ind over os fra Agger Tange.
Vi bevæger os rundt i den nordlige del af Agger, ved havet og omkring Flade Sø, hvor vi ser nærmere på fuglelivet i disse omgivelser.
Vi vil nyde havet, bølgerne, duften, det flotte syn af fuglelivet med en gåtur på ca. 4 km.

On

Bramgæs nord for Agger, imellem Flade Sø og Lodbjerg Fyr.

On

Assorterede måger ved molen vest for Agger Senior-højskole.

Off

West Road er navnet på et lokal band fra Helligsø i Thy, der består af Lene og Torben. De underholder torsdag aften med autentisk musik, fortolkninger og fortællinger – blandet med fællessang og med momenter af intimkoncert, hvor man mærker intensiteten, glæden og nærheden, som musikken skaber.

Fredag d. 12. september

7.00 Mulighed for en morgendukkert
8.00 Morgenmad
8.45 Morgensang og gennemgang af dagens program
9.15 Nøgleaflevering
9.30

Guidet tur til Lodbjerg Fyr ved Jens Pedersen
Vi hører den spændende historie om fyret - og ikke mindst – fortællingen om ”de fyr faldne fugle.”

12.00 Frokost og tak for denne gang

Off

Engang var fyret livsnødvendigt for Vesterhavets søfolk. I dag er Lodbjerg fyr et af de mest besøgte steder i Nationalpark Thy, omgivet af enestående natur. I den gamle fyrmesterbolig ved Lodbjerg Fyr er der nu indrettet en hyggelig kaffestue som er ”Verdensberømt” for sin kringle.
 Jens dykker ned i fyrets liv og afslører de hemmeligheder, det bærer fra sin plads ved kysten.